Kuka olen, mitä olen


Kuvaaja: Liisa arvassalo

Olen perheenisä. Valmennan jalkapallojunioreja. Hiihdän lasteni kanssa. Luen, leikin ja kuljetan harrastuksiin. Harrastan liikuntaa monipuolisesti, pidän metsästä. Olen näyttelijä, FIA. Olen fleelancer-näyttelijä. Olen opettaja, KM. Opetan päätoimisena JKO:lla. Olen laulaja bändissä ja juontaja tapahtumissa. Olen käsikirjoittaja ja kirjoitan näytelmiä sekä lastenohjelmia ja tilauksesta mitä vain. Olen ohjaaja ja ohjaan näytelmiä ja koulutuksia.

Olen syntynyt Varkaudessa vuonna 1981. Vanhempien kautta sukujuuret ovat Saimaan rannalla, Puumalassa. Koulut kävin Varkaudessa. Näinä vuosina harrastuksia oli laidasta laitaan, pääharrastuksena maastohiihto. Myöhemmin pitovoiteet jämähtivät yli kymmeneksi vuodeksi pahasti pururataan kiinni ja hiihto väistyi muiden ”hössötysten” tieltä. Varkauden aikana tehtiin jo muutamia näytelmiä.

Armeijan kävin 2000–2001 Kontiorannassa ja Haminassa (RUK). Sitten istahdin äidin kanssa miettimään, että mitäs nyt. Mietiskely johti kouluavustajuuteen ja kasvatustieteen aproon. Tuona vuonna Varkaudessa tehtiin upea Showtime -musikaali. Seuraavana kesänä 2002 avautuivat sitten Lapin yliopiston ovet ja alkoivat luokanopettajan opinnot.

 

2002-2008

Rovaniemellä teatteri imaisi minut mukaansa kuin imuri kärpäsen kakan. Oli Lapin ylioppilasteatteri, oli Lapin Vangit -bändi Härkinin Jussin ja kumppaneiden kanssa, Omeletti -miesvoimisteluryhmä jne. Koiviston Anttiin tutustuminen oli hupaisa juttu ja jäimme varmasti Lapin yliopiston sukupolvelle 02–07 mieleen; sen verran materiaalia, vitsejä, lauluja ja esiintymisiä meille noina vuosina kertyi. Myös tutustuminen Hannu Frimaniin oli merkittävä juttu. Frimanin tuella ja ohjauksessa keikkojen määrä lisääntyi niin teatterin, stand upin kuin juontojenkin osalta.

Frimanin hommissa parhaita kokemuksia olivat Konttisen kesäteatterin kesät ja ravintola Doriksen pikkujoulukabareet. Vuonna 2007 valmistuin yliopistosta ja omistin sen jälkeen asiat enemmän tai vähemmän esiintymiselle, tehden siinä sivussa opettajan sijaisuuksia. Syksyllä 2007 Pekka Jalavan, rauha hänen sielulleen, pyynnöstä aloitin toimimisen ravintola Comicon stand up -iltojen isäntänä. Talvella 2008 teimme kantaesitykseen mahtavan musikaalin, Hetki lyö – Matka Kirkan musiikkiin.

 

2008-2009

Näyttelijäntyö oli kuitenkin ehdottomasti se kiinnostuksen kohde numero ykkönen! Pääsin opiskelemaan lukuvuodeksi 2008–2009 Lahden kansanopiston Teatterilinjalle. Vuosi oli yksi elämäni hienoimmista, erittäin opettavainen ja kasvattava. Sain paljon vastauksia ja tunne tuon vuoden jälkeen oli se, että oikealla tiellä ollaan – ei perillä – vaan matkalla. Toiminnalla oli suunta! Kesällä 2009 näyttelin Teatteri Eurooppa Nelosen kesäteatterissa Äänekoskella. Elokuussa 2009 aloitin näyttelijäharjoittelijana Hämeenlinnan teatterissa. Pikku Kakkosen kanssa aloitin työt loppuvuodesta 2009 ja juontaja minusta tuli 4.1.2010. Syksyllä 2009 aloin myös uudelleen opiskelemaan, Jyväskylän avoimessa yliopistossa suoritan draamakasvatuksen aineopintoja pitkällä kaavalla.

Pikku Kakkosella hommat lisääntyivät juontamisesta ja juontojen käsikirjoittamisesta myös muuhun, sillä olin mukana käsikirjoittamassa ja suunnittelemassa kahta uutta lastensarjaa, Apina opena ja Ota banaani. Ruutuun molemmat tulivat 2011.

 

2010-2011

Lasten kesätapahtuma Vekara-Varkauden maskotti-juontaja Lehtevämiehen rooliin hyppäsin 2010. Vanhan kotikaupungin kutsu tuli minulle iloisena yllätyksenä ja otin Lehtevämiehen roolin suurena kunnia-asiana. Lehtevämies on palkitun ja arvostetun kirjailija-sanoittaja Jukka Itkosen luoma hahmo, ja arvostan tältäkin osin kutsua rooliin suuresti.

Kesän 2010 kruunasi ohjaustyö Haminan teatterin kesäteatteriin. Hamina Bastionin hienossa miljöössä ohjasin Virtasen Kimmon sovituksen Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä. Seuraava talvi tuli toimittua taas Rovaniemeltä käsin. Pikku Kakkosen tekeminen jatkui useamman projektin voimalla. Hannu Frimanin Free Production työllisti minua näyttelijän- ja koomikonhommilla muun muassa Rovaniemellä, Levillä ja Luostolla.

Muurolassa, Rovaniemellä vedin kerran viikossa kansalaisopiston teatteriryhmää Nätin Kölvit, joiden kanssa valmistettiin näytelmä Tulitikkuja lainaamassa. Lapin ylioppilasteatteriin ohjasin Mummun saappaassa soi fox ja olin mukana Improvisaatioryhmässä Tyhjän päällä. Tein opettajansijaisuuksia, opetin ammattikoululla viestintää ja vuorovaikutusta ja tein keikkoja. Laulutunnitkin aloitin taas ja hiihtokärpänen puraisi taas oikein napakasti. Niin ja esim. Pirunpelto sarjan kolmoskauden kuvauksissa tuli vierailtua poliisin roolissa.

Seuraavat työpaikkani löytyivät Savosta ja Satakunnasta. Ensin tehtiin kesäteatteria Kuopiossa, Tahtiteatterin pyörittämässä Kuopion Uudessa Kesäteatterissa Rauhalahdessa. Siellä näytelmänä nähtiin Olen suomalainen! -musikaali. Syksyllä 2011 oli edessä muutto Raumalle, näyttelijäharjoittelijaksi Rauman kaupunginteatteriin.

 

2012-2015

Raumalla näyttelijänä. Vierailin myös Villilä studioilla Nakkilassa, pääosassa lyhytelokuvassa The Good Cop. Raumalla toiminta sai jatkoa vuodella, kun sain näyttelijäkiinnityksen 2012-2013. Hiihdossa kilometrejä kertyi jopa edellistalvea enemmän ja Finlandia-hiihdossa perinteisellä 50km:llä aikaa vierähti 3h32min. Harrastuspuolella ajan täyttivät pilates, lentopallo ja laulutunnit. Keväällä, kun lumet sulivat, rullaluistelin, pyöräilin ja heittelin frisbeegolfia. Kesän 2012 olin lomalla!

Keväällä 2013 kotipaikaksi muuttui Jyväskylä. Rauma jäi toistaiseksi taa, mutta paluulle joskus esim. vierailun muodossa pidän ovea erittäin mielellään auki. Kiitos Rauma!! Kesällä ’13 esitin pitkästä aikaa pahista, olin Heikki Luoman Matkalaukkukostajan Auvo ”Ave” Sulonen Ränssin kievarin kesäteatterissa Jussi Myllymäen ohjauksessa. Ränssi on nätti paikka!

Syksyllä 2013 aloitin Jyväskylän kristillisen opiston Teatterikoulutuksen vastuuopettajana. Ohjasin myös talvella 13-14 kaksi näytelmää Haminan teatteriin; Vaimoni on toista maata ja Mörköjen yö. Kesällä 2014 ohjasin Harjun kesäteatteriin Seitsemän siskosta. Jyväskylän kaupunginteatterin ovet aukenivat syksyllä ’14, kun näyttelin musikaalissa Lainahöyhenissä. JKO vakinaisti minut Teatterikoulutuksen vetäjäksi. Ja Haminan Möröt vierailivat Kotkan kaupunginteatterissa. Uusi Ville ja Pono sarja kuvattiin syksyllä 2015. Vuoden 2015 uusi valtaus oli lastenmusiikki! Rakettimiehet (allekirjoittanut ”Enska”, Juha Härkin ”Kari” ja Make Petsalo ”Hannu”) voitti Lahden lastenlaulukilpailun ja keikkailemme tilauksesta.

Siinäpä pähkinänkuoressa. Hommia tulee tehtyä siis laaja-alaisesti, sekä päätoimisena pedagogina, että freelancer-tyyppisenä jokapaikan höylänä. Tavataan ja moikataan!